Farmout
Τετάρτη 31 Αυγούστου & Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου - Brass Band Fest

Brass Band Fest

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του μουσικού γίγνεσθαι αλλά και του κοινωνικού ιστού από την πρωτεύουσα μέχρι τον ακριτικό χώρο, αφενός γιατί συμμετέχουν στις περισσότερες εκδηλώσεις του τόπου τους, αφετέρου γιατί στελεχώνονται από τους ίδιους τους δημότες. Πέρα από τα μουσικά κομμάτια που απαιτούνται  στις θρησκευτικές και εθνικές επετείους, οι φιλαρμονικές ορχήστρες μπορούν να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό ρεπερτόριο κάθε εποχής και στυλ, αποτελώντας ένα σημαντικό μέσον μουσικής έκφρασης.

Τη γνωριμία με αυτή τη διάσταση του ρόλου τους έχει ως σκοπό το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, φιλοξενώντας εφέτος μερικές από τις πιο δραστήριες ορχήστρες πνευστών.

 
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τετάρτη 31 Αυγούστου

  • Σύμπραξη κλιμακίων των Δημοτικών Φιλαρμονικών Καλαμαριάς, Πέλλας, Πύδνας - Κολινδρού και η ορχήστρα KukluxSax της ΔΕΠΠΑ Θέρμης
  • Φιλαρμονική Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης
  • Φιλαρμονική Δήμου Παύλου Μελά και Φιλαρμονική Δημ. Κοιν. Επιχ. " ΙΡΙΣ" Δήμου Παύλου Μελά

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 

  • Φιλαρμονική Δήμου Καλαβρύτων
  • Φιλαρμονική ορχήστρα του Φεστιβάλ (επιλεγμένα μέλη των φιλαρμονικών)              

 

Λίγα λόγια για τις ορχήστρες:

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαβρύτων

orchestra kalavritaΗ Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 1926, συμμετέχοντας σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Από τότε, η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική διαδρομή των Καλαβρύτων μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Σταθμός στην ιστορία της Φιλαρμονικής είναι το έτος 1995, όπου εντάχθηκε στους κόλπους της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ποιότητας Ζωής Καλαβρύτων, ως τμήμα του Μουσικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Μαέστρος και διευθυντής των μουσικών τμημάτων του δήμου είναι από το 1995 ο κ. Γιώργος Μπαμπαράκος, και οι μουσικοί που στηρίζουν τη Φιλαρμονική προέρχονται κυρίως από την πόλη των Καλαβρύτων, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές.

Σήμερα, στη Φιλαρμονική λειτουργούν τμήματα χάλκινων και ξύλινων πνευστών, καθώς και κρουστών και συμμετέχουν 50 μουσικοί από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Καλαβρύτων. Η Φιλαρμονική, λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο σε εκδηλώσεις (συναυλίες, διαγωνισμούς, happenings, κ.ά.) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προάγοντας έτσι την εντόπια καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Η φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης είναι ένα πολυμελές μουσικό σύνολο το οποίο αποτελείται από 70 εθελοντές μουσικούς και 20μελες φυτώριο. Κοινό χαρακτηριστικό των μελών της, η αγάπη και η αναζήτηση της μουσικής που έχει γραφτεί για ορχήστρα πνευστών.

Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε φεστιβάλ ορχηστρών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά: Το καλοκαίρι το 2010 η φιλαρμονική πραγματοποίησε 9ημερο σεμινάριο στο Χόρτο του Πηλίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γ. Χατζηνίκου.  Έχει λάβει μέρος κατόπιν προσκλήσεως στο πολιτιστικό φεστιβάλ CULTURAL SUMMER που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία το 2011 όπου και της απονεμήθηκε το οικόσημο του Szent Μikulas. Το καλοκαίρι του 2012 κατέκτησε την 1η θέση στο διεθνή διαγωνισμό φιλαρμονικών Diffwinds festival στο Λουξεμβούργο όπου συγκέντρωσε το 94% στη συνολική βαθμολογία. Το  καλοκαίρι του 2014 συμμετείχε  στο διεθνές φεστιβάλ φιλαρμονικών ορχηστρών στο Zambrow της Πολωνίας, όπου και απέσπασε άριστες κριτικές. Τον Ιούλιο του 2015 σε συνεργασία με τη φιλαρμονική των Καλαβρύτων πραγματοποίησε 5νθημερο  σεμινάριο ορχήστρας πνευστών υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Ελβετού μαέστρου Denis Laile. Την ίδια περίοδο πραγματοποίησε συναυλία και σεμιναριακή πρόβα στην Κέρκυρα σε συνεργασία την   φιλαρμονική Καποδίστριας. Έχει οργανώσει 9 φεστιβάλ φιλαρμονικών ορχηστρών όπου έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 40 ορχήστρες πνευστών συνολικά.

Στη φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης αρχιμουσικός και δάσκαλος όλων των πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων διατελεί από το 2000 ο Νικόλαος Χρυσοχόου.

kalamaria orchestraΦιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου  Καλαμαριάς

Τριάντα τρία χρόνια έντονης και δημιουργικής προσφοράς συμπληρώνει εφέτος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς. Η θεσμοποιημένη αυτή έκφραση της αγάπης των δημοτών για τη μουσική καθώς και η αμέριστη συμπαράστασης της δημοτικής αρχής, γρήγορα ανέδειξαν ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο το οποίο προσμετρά πάνω από χίλιες συναυλίες και υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις αξιολογότερες από αυτές συγκαταλέγονται οι εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στη Δ.Ε.Θ, η συμμετοχή της σε δύο ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Τηλεόρασης 3, οι δεκαοκτώ συμμετοχές της στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών του Δήμου Δέλτα, η συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη (παρουσία του συνθέτη) και οι αποστολές της για παρελάσεις και συναυλίες στις Η.Π.Α., στον Καναδά, τη Σουηδία, Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία, και Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, της φιλίας - συνεργασίας και της όσμωσης τεχνικής, ρεπερτορίου κι εμπειριών, η ορχήστρα συμπράττει σε ετήσια βάση με αντίστοιχα σχήματα και χορωδίες, στηρίζει σεμινάρια και οργανώνει συνάντηση φιλαρμονικών.

Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς από το Νοέμβριο του 1991 διευθύνει ο Γιάννης Κούκας. Στην προπαρασκευαστική ορχήστρα διδάσκει ο Αναστάσιος Δαναηλίδης.

Ορχήστρα Σαξοφώνων KUKLUXSAX της ΔΕΠΠΑ Θέρμης

Ίσως η μοναδική αμιγής ορχήστρα σαξοφώνων στην Ελλάδα, οι “Κουκλουξσαξ” αποτελούν μια ανοιχτή κοινότητα “εραστών” του σαξοφώνου κάθε ηλικίας, τεχνικού επιπέδου και αισθητικής. Με έδρα το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, οι Κουκλουξσαξ επιδιώκουν να μοιραστούν το αγαθό της τέχνης τους με ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα με όσους –για διάφορους λόγους- δεν έχουν πρόσβαση στους συμβατικούς χώρους συναυλιών. Συνεργασίες όπως αυτή με το Λουκιανό Κηλαϊδόνη, τoυς Club de Belugas αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σηματοδοτούν την εννιάχρονη δράση τους.

Φιλαρμονική Δήμου Παύλου Μελά 

filarmoniki_pavlou_melaΑρχικά η Φιλαρμονική του Δήμου Πολίχνης δημιουργήθηκε το 1993, σε μια   προσπάθεια του Δήμου να προσφέρει   δωρεάν μουσική παιδεία αλλά και να   λαμπρύνει τις εκδηλώσεις του (παρελάσεις, θρησκευτικές γιορτές, εκδηλώσεις   καρναβαλιού, συναυλίες, γιορτές και παραστάσεις μέσα αλλά και έξω από τον Δήμο). Με την καλλικρατική ένωση ενώθηκε και το τμήμα της Ευκαρπίας.

Το χρονικό της Φιλαρμονικής  αποτελείται από συμμετοχές σε Φεστιβάλ, σεμινάρια πνευστών οργάνων, σεμινάρια Φιλαρμονικών, κατασκηνώσεις, εκδρομές, ανταλλαγές με άλλες Φιλαρμονικές, επισκέψεις σε ιδρύματα, χάπενινγκ στους δρόμους της πόλης, υπαίθριες συναυλίες καθώς και σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές της   πόλης.

Τα μέλη της Φιλαρμονικής είναι κυρίως μαθητές αλλά και σπουδαστές σχολών και στο γενικό σύνολο αριθμούν τα 60 άτομα μαζί με το φυτώριο.

Το ρεπερτόριο της μπάντας ποικίλει ως προς τα είδη της μουσικής, κινηματογραφική μουσική, κλασσική, και παραδοσιακή.         

Το γενικότερο χαρακτηριστικό που προσέχει κανείς στην μπάντα αυτή είναι η φρεσκάδα των νέων παιδιών που μέσα σε ένα χαρούμενο κλίμα συνυπάρχουν μικροί και μεγάλοι αρμονικά. Η όρεξη και η ανάγκη για καινούργια πράγματα που είναι ασταμάτητη γι αυτά τα παιδιά, καταφέρνει να τους εξελίσσει γράφοντας τη δική τους ιστορία.

Μαέστρος της Φιλαρμονικής η αρχιμουσικός Μαρία Μελίδου.

 

filarmoniki_iris Φιλαρμονική Δημ. Κοιν. Επιχ. ΙΡΙΣ”                Δήμου  Παύλου  Μελά

 

 Η Φιλαρμονική συστάθηκε το 2009, έχει  περίπου 60  μέλη, μαζί με το φυτώριο.  Δραστηριοποιείται στα πλαίσια  του Δήμου  και οι εμφανίσεις της έχουν να κάνουν με τα  πολιτιστικά και θρησκευτικά δρώμενα της  πόλης.

 Από την ίδρυση της φιλαρμονικής διευθύνει  ο  αρχιμουσικός Άγγελος Καραπινίδης.

 


Τετάρτη 31 Αυγούστου & Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 21:00

Ελεύθερη είσοδος

31/08/2016 09:00 μμ - 01/09/2016 11:45 μμ


Βρείτε μας στο χάρτη
active³ 5.0 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης